четвер, 5 березня 2015 р.

За церковним календарем 5 березня вшановують преподобного Лева-єпископа Катанського, преподобного Агафона Печерського, мученика Корнилія, священомученика Садока – єпископа Персидського.
У народі 5-го березня, в день Левка, примічали: якщо в цей весняний день сніг розтаватиме і курка води біля порога нап`ється – чекай дружньої і теплої весни. За давнім повір`ям, на Левка не дивилися в небо, щоб не побачити падаючої зірки – це була недобра прикмета.
Вже до цього часу з'являються ранні проталини на полях, говорили: «Як не злись метелиця, все весною повіває». У цей час бувають вітри: «Харитонова дружина під тином йшла, сімсот сорочок знайшла, вітер подув — все сорочки роздув».
Іменинниками 5 березня є:
Лев, Ярослав і Агафан
5 березня народились:
1827 — Леонід Глібов, український письменник, поет, байкар, видавець, громадський діяч.
«Здається байка просто бреше, А справді – ясну правду чеше, Нікого в світі не мине… Читайте, згадуйте мене». (Леонід Глібов)
1903 - Наталя Забіла, українська письменниця, поетеса.
Напевно, треба буть щасливою, Коли ідеш на схилі літ Під сонцем вистиглою нивою І бачиш цвіт, і бачиш плід, І чуєш скрізь до тебе звернені Такі зворушливі слова, Що сіяно й твоїми зернами І що не мріями химерними Було все те, чим ти жива... (Н. Забіла)

Немає коментарів: